Vlinderlinie

Een onmisbare wederdienst

De vlinderlinie rondom het tuinencomplex
De vlinderlinie rondom het tuinencomplex

De border met struiken, bomen en bloemen rondom onze moestuinen heet de vlinderlinie. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze niet alleen voor vlinders aangelegd. Ook (wilde) bijen, hommels, libellen en andere insecten vinden hier hun voedsel. Terwijl veel andere dieren, zoals egels en vogels, erin kunnen schuilen.

Het bijen (vlinder en insecten) hotel

Vlinders en bijen hebben het moeilijk. Met het verdwijnen van akkerranden vol bloemen en groengebieden in de stad komen ze steeds moeilijker aan voedsel. Daarnaast zijn niet alle insecten even goede vliegers dat ze in een keer over stedelijk gebied kunnen vliegen. Ze hebben pleisterplaatsen nodig om van het ene gebied naar het andere te komen, en om zich te kunnen voortplanten.

Houtril als schuilplaats voor kleine dieren
Houtril als schuilplaats voor kleine dieren

Onze vlinderlinie is natuurvriendelijk ingericht. Er staan drachtplanten die nectar geven (zoals rozemarijn, kaasjeskruid en vlinderstruik) en waardplanten (brandnetel, klimop) die de rupsen voorzien van voeding. Om te overwinteren of eitjes te leggen zijn er in de vlinderlinie ook plekken die een schuilplaats bieden, zoals vlinderkastjes, houtrillen en in de toekomst bijen- of insectenhotels.

De vlinders en bijen vinden in de vlinderlinie van VTV Briljant hun voeding en een plekje om zich voort te planten, te wonen of onderweg uit te rusten. Zo helpen wij mee om de vlinders en bijen (maar ook andere insecten, egels en vogels) in stand te houden in de oprukkende stedelijke omgeving. En kunnen ze blijven doen wat ze al miljoenen jaren doen: het bestuiven van onze groenten en fruit. Een onmisbare wederdienst, toch?