Bij natuurlijkvriendelijk tuinieren bescherm je de bodem met een mulchlaag. Dat doet de natuur zelf ook; je ziet zelden onbedekte grond. Waar land omgeploegd is, verschijnt al snel pioniersonkruid. Blad blijft liggen en verandert in de dikke humuslaag.
Voordelen van mulchen:
- De mulchlaag is voeding voor je bodem.
- Mulchen biedt bescherming. De grond krijgt een isolatielaagje waardoor het bodemleven, dat zich in de bovenste 10-15 cm bevindt, veel minder onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen. Dit geldt zowel voor extreme kou als uitdroging door hitte.
- Het is een schuilplaats èn voedingsbodem voor kleine beestjes, schimmels en bacteriën. Vogels vinden er hun eten (o.a. slakken) en nuttige regenwormen houden je grond luchtig.
- Mulchen houdt vocht vast en verspreidt het water gelijkmatiger over de aarde. Het voorkomt uitspoeling van voedingsstoffen. Plassen water op je tuin sluiten bovendien de bodem af van zuurstof zodat het bodemleven eronder verstikt.
- Het gaat onkruidgroei tegen.
Mulchen kun je doen door:
- De mest die je bv. in de herfst aanbrengt, te laten liggen tot het voorjaar.
- Dorre bladeren als beschermlaag aan te brengen. Bladaarde, dat overblijft als bladeren verteren, bevat weer schimmels, die de wortels van je planten beschermen.
- Oogstresten of wat je snoeit te laten liggen. Je kunt ook blad van de snelgroeiende smeerwortel neerleggen, deze bevat veel mineralen.
- Een levende mulchlaag te creëren door groenbemesters in te zaaien. Groenbemesters verbeteren de bodem en voegen meststoffen toe. Vlinderbloemigen bv. zetten stikstof uit de lucht om en stellen die ter beschikking aan de bodem. Tagetes/Afrikaantjes zijn weer goed tegen aaltjes.
- Stro, houtsnippers, cacaodoppen neer te leggen. Stro werkt prima tussen de aardbeienplanten of courgette. Omdat houtsnippers voor de vertering stikstof aan de bodem onttrekken, zijn ze minder geschikt voor gebruik bij jonge zaailingen. Maar wel prima in de winter op de lege bedden of bij bessenstruiken.
- Karton kan ook gebruikt worden als mulch. De beste kartonsoort is het bruine golfkarton. Voor het drukwerk wordt meestal waterverf gebruikt, dus niet giftig.
In het voorjaar:
- Als je wilt gaan zaaien, ruim je de oude mulchlaag op of je schuift hem wat aan de kant. Wat je weghaalt kan naar de composthoop. Breng eventueel verse compost aan. Soms ontdek je slakkeneitjes, die kun je dan gelijk verwijderen.
- Zaai tussen rijtjes met groente die langzaam groeit en veel ruimte nodig heeft (bv kolen), ook wat snel groeiend groen (bv. sla) zodat de aarde niet uitdroogt.
- Onkruid dat je eruit trekt, kun je laten liggen, mits het geen zaden heeft gevormd. Doe dit bij voorkeur op een zonnige dag, dan is het zo verwelkt. Rabarberblad, na het oogsten van de stelen, is prima bodembedekking. Gemaaid gras (een dunne luchtige laag) idem.
In het najaar:
Aan het einde van de tuinseizoen laat je de plantenresten liggen. Stokbonen die je hebt leeggeplukt schuif je langs de stokken naar beneden; pompoenplant, courgetteplanten, oost-indische kers. Alles laat je staan. Bij de eerste vorst sterven ze af en vormen de perfecte beschermlaag op de bodem.
Bron: o.a. www.natuurlijkemoestuin.be