Alert op de Suzuki fruitvlieg

De Suzuki fruitvlieg (Drosophila suzukii) is een plaaginsect voor de fruitteelt. De vlieg tast zacht fruit aan zoals aardbeien, frambozen, bessen, en druiven, maar ook cherry-tomaten. Ze zorgen bij kwekerijen voor grote economische schade. Een mede tuinder (en bioloog) heeft ze in de zomer van 2017 ook in onze moestuin gesignaleerd.

In tegenstelling tot de gewone fruitvlieg tast de suzuki fruitvlieg gaaf fruit aan. De vlieg prikt door het fruit en zet daar 1-3 eitjes af. Nadat de larven uit deze eitjes zijn gekomen zorgen zij voor een rottingsproces. Dit gaat heel snel. Binnen 1 dag kan het vruchtvlees van het fruit helemaal verdwijnen. De aantasting van het fruit heeft geen invloed op de smaak of de volksgezondheid, maar wel op de oogst!

Suzukifruitvlieg is te herkennen aan een stip op beide vleugels

Wat kunnen wij op de tuin doen?

* Doe zacht fruit direct in de koelkast omdat eventuele eitjes dan niet uitkomen.

* Laat geen rottend fruit aan de planten hangen. Daar vermeerdert de fruitvlieg in.

* Stimuleer insectenetende vogels zoals zwaluwen, winterkoninkjes of mezen in de vlinderlinie

* Gooi aangetast fruit niet zo maar weg in de moestuin of vuilnisbak. De suzuki fruitvlieg kan dan alsnog uitkomen en zich verspreiden. Doe het aangetaste fruit daarom in een afgesloten plastic zak een paar uur in de vriezer. Dan zijn de eitjes en vliegen dood en pas dan kan het fruit op de composthoop. Het aangetaste fruit kan ook in een afgesloten plastic zak in de vuilnisbak.

* Vang zoveel mogelijk fruitvliegjes. Het wegvangen van elk bevrucht vrouwtje scheelt volgend jaar minstens 300 fruitvliegjes.

 

Hoe maak je een fruitvlieg-val?

Fruitvlieg-val

Neem een plastic flesje met een grote dop. Schroef een oogje in de deksel om de fles op te kunnen hangen. Prik in de bovenste helft van het flesje rondom gaatjes met de grootte van een tandenstoker.  Vul de vallen met een beetje appel- cider- of frambozen-azijn. Doe in elk valletje een druppel vaatwasmiddel. Nu is de val klaar en kan hij in de moestuin opgehangen. De lok-vloeistof kan je wekelijks vervangen. Gebruik deze vallen alleen als er al (veel) suzuki fruitvliegen zijn. Anders kunnen de vallen juist vliegen aantrekken.