Leden aan ’t woord

Hieronder staan ervaringen van tuinders van VTV Briljant. We vroegen ze: Waarom heb je een moestuin, wat doet tuinieren met je, waar ben je trots op?

2015-03-DjangoBlok-3220006Django is voor het derde jaar medetuinder van de tuin van Aimee. Onze zoontjes zitten bij elkaar in de klas en Aimee wilde graag de tuin (en het werk) delen. Omdat we zelf een klein stadstuintje hebben, leek het mij wel een leuk idee. We wonen vlakbij en kunnen er zo heen lopen. Ik vond het ook goed om de kinderen te laten ervaren hoe het is om plantjes te laten groeien en op te eten. Mijn partner zag het niet zo zitten in eerste instantie. Momenteel heb ik er zelf wat minder tijd voor, maar is mijn partner helemaal enthousiast. Zij is regelmatig in de tuin te vinden en vindt het heerlijk om er met haar nieuwe hobby bezig te zijn. Ook de kinderen krijgen de smaak te pakken en zitten regelmatig met de vingers in de aarde. Het eerste jaar was niet zo succesvol. We hadden vooral veel slakken. Afgelopen seizoen hadden we meer succes en in de zomer vrijwel dagelijks uit de tuin gegeten.

Jan, met zijn 86 jaar de oudste tuinder van Briljant, tuiniert al sinds zijn vroege jeugd. Eerst een schooltuintje, later via werkgever NS een ‘spoortuin’, totdat die uit veiligheidsoverwegingen verboden werden.  Sinds ongeveer 12 jaar heeft hij een tuin bij VTV Briljant. Vroeger was de opbrengst belangrijk, “ik begon uit armoede” vertelt hij. Maar nu gaat het hem vooral om bloemen.
Hij is trots op zijn  lathyrus, chrysanten, asters en leeuwenbekjes.  De tuin geeft ‘m rust, en sinds zijn vrouw is overleden is de tuin ook een fijne plek om weer even onder de mensen te zijn. “Het is mooi te zien wat er opkomt, steeds weer het begin van iets nieuws”, aldus Jan.

Marianne  (51) heeft al jaren een tuintje bij Briljant, ze klaart de klussen samen met haar buurvrouw. “We zijn het er altijd over eens: alles kan uitgeprobeerd, maar het moet wel eetbaar zijn. Vorig jaar was het experiment de “mouse melon”, een te schattig komkommertje, maar echt heel lekker was ‘ie niet”. Marianne’s tuin kent tot wel 30 eetbare soorten groenten en fruit. “Ik sta bekend om mijn rabarberplanten. Die kijk ik elk voorjaar ook echt uit de grond. Mijn gezin is gek op rabarber in elke vorm. En er zijn echt grote fans van mijn rabarberjam. Ik word zelf na jaren ook nog elke keer weer blij als ik een potje opendraai”

Ingrid (58), geniet van het fysiek buiten bezig zijn, dat ontspanning en ruimte geeft. “Heerlijk om zo dichtbij huis een moestuin te hebben, als het druk is, kan ik, door een uurtje naar de tuin te gaan, weer opgeladen thuis komen. Ik voel me ook meer betrokken bij de wijk, omdat mede-tuinders allemaal in de buurt wonen. Biologisch eten vind ik belangrijk en het is zo leuk je eigen gezonde groente te kunnen verbouwen. Vorig jaar kregen we uit 1 plant, cq 1 zaadje, wel 20 heerlijke courgettes, daar kan ik met verwondering naar kijken. Tussen alle groenten in heeft ze veel bloemen gezaaid. Goed voor de bijen, maar vooral een lust voor het oog”.

Geef een reactie